PRISPEVKI

Očistite svoje telo in duha: Odkrijte moč ajurvedskega čiščenja

Imate neredno prebavo in ste pogosto utrujeni?

Nezdrava prehrana, stres in pomanjkanje gibanja povzročajo kopičenje toksinov v telesu, ki nam povzročajo slabo počutje, prebavne motnje in tudi bolezni.

Naše telo je sicer inteligentno in se vsakodnevno samo čisti.
Pa vendar preveč toksinov v telesu onemogoča kvalitetno čiščenje in regeneracijo.

V tem članku se bomo posvetili razstrupljanju telesa s pomočjo ajurvedskih pristopov, ki vzpostavijo ravnovesje v našem telesu in spodbujajo vitalnost.

Razumevanje ajurvede: Celostni pristop k dobremu počutju

Ajurveda temelji na prepričanju, da so uravnoteženo telo, um in duh bistveni za splošno dobro počutje. Na zdravje gleda širše in poudarja medsebojno povezanost vseh vidikov življenja.

Ajurvedsko razstrupljanje podpira in krepi prirojeno sposobnost telesa, da sprosti toksine. Izboljša prebavo, poveča raven energije, daje nam večjo duševno jasnost in odpornost.

Čiščenje z ajurvedskimi pristopi je varno, nežno in uporablja naravne sisteme razstrupljanja našega telesa.

Koncept ajurvedskega razstrupljanja: Uravnoteženje doš

Po ajurvedi je zdravje posledica ravnovesja med tremi osnovnimi energijami ali došami: Vata, Pitta in Kapha. Neravnovesje teh doš lahko povzroči različne zdravstvene težave. Cilj ajurvedskega razstrupljanja je ponovno vzpostaviti ravnovesje doš, odstraniti toksine in spodbujati optimalno zdravje.

Odstraniti želimo amo

Namen ajurvedskega čiščenja je odstranitev ame, toksinov. Preprosto povedano, ama je stranski produkt nepopolne prebave hrane, nepredelanih čustev in tudi izkušenj. Lepljiva, bela in neprijetnega vonja se tvori v prebavnem traktu, kadar hrana, ki jo zaužijemo, ni pravilno prebavljena.
Ama blokira mikrocirkulacijske kanale in moti pretok hranilnih snovi v celice.

Simptomi prekomerne ame se lahko pojavijo kot:

 • utrujenost,
 • razdražljivost,
 • bolečine v telesu,
 • neželeno povečanje telesne teže ali nezmožnost izgube odvečne teže,
 • želja po sladkorju ali predelanih ogljikovih hidratih,
 • razna vnetja (tudi kandida),
 • težave s kožo (suha, aknasta, izpuščaji),
 • bele obloge na jeziku, zlasti zjutraj.

Ker je cilj čiščenja odstraniti amo iz telesa, je dobro, da dajemo prednost živilom, ki so lahka, topla, kuhana in hitro prebavljiva. Poskusimo upoštevati vegetarijansko prehrano.

Vsaj za čas čiščenja je iz prehrane priporočljivo odstraniti:

 • meso in mesne izdelke (tudi ribe),
 • sladkor,
 • procesirano in konzervirano hrano,
 • mastno in ocvrto hrano,
 • mlečne izdelke,
 • kofein (kava, pravi čaji),
 • alkohol.

Pripravimo se na čiščenje

Idealno je, da ajurvedsko razstrupljanje načrtujemo ob menjavi letnih časov ali ko občutimo preobremenjenost s toksini.

Izberimo mirnejše obdobje, saj stres in preveliko število obveznosti zavirata učinkovitost razstrupljanja.

Začetek procesa čiščenja je lahko naporen. Simptomi, kot so utrujenost, glavoboli in nihanje razpoloženja so znak, da naše telo odpravlja toksine in si prizadeva za ravnovesje. Že po nekaj dneh bomo začutili izboljšanje: energija se bo povečala, um bo jasnejši in počutje v telesu bo lahkotnejše.

Razstrupljanje oziroma čiščenje telesa lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov – odvisno od individualnih potreb in zdravstvenega stanja.

GRACE – celosten pristop pri razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa po ajurvedi je celostni pristop, saj poleg prehranskih sprememb uvedemo še nekatere druge.

Razdelila sem jih na pet ključnih področij, ki sem jih z akronimom poimenovala GRACE:

 • Gut health (zdravje črevesja),
 • Rest and Relaxation (počitek in sprostitev),
 • Activity (telesna aktivnost),
 • Clean eating and Hydration (uživanje čiste hrane in hidracija),
 • Emotional balance and E – detox (čustveno ravnovesje in digitalni detoks).

Gut health (zdravje črevesja)

Debelo črevo ima pomembno vlogo pri odstranjevanju toksinov iz telesa. Večina toksinov v našem telesu pa izvira iz živil in pijač, ki jih uživamo vsak dan. Zato je izbira čiste, ekološko pridelane in kemično neobdelane prehrane ključna.

Podprimo črevesno floro z zadostnim vnosom vlaknin in uživanjem zelene zelenjave.
Dnevnim obrokom dodajmo chia semena, lanena semena in indijski trpotec – psilium.

Če naša prebava ni urejena in redna je to znak, da naša črevesna flora ni v ravnovesju. V tem primeru moramo dodati dobre bakterije, ki nam bodo pomagale pri čiščenju in razstrupljanju telesa. Najdemo jih lahko v Love Your Gut – Dnevnem biotičnem kompleksu za črevesno floro.

Rest and Relaxation (počitek in sprostitev)

Med čiščenjem bo naše telo lahko bolj utrujeno in počutje slabše. Poskrbimo za zadosten in kvaliteten počitek, ki bo našemu telesu pomagal, da odstrani toksine in izboljša splošno počutje.

Spanje nam bo v odboju razstrupljanja telesa še posebej pomagalo pri regeneraciji. Več spanja in več kvalitetnega spanja pospeši odstranitev toksinov iz telesa in izboljša naše razpoloženje.

Masaža spodbuja delovanje notranjih organov. Dnevna masaža (najbolje zjutraj) nam bo tako olajšala presnovo in prebavo hrane. Za masažo uporabimo zeliščna in ekološka olja.

Activity (gibanje)

Nežno in umirjeno gibanje, kot sta joga in hoja, odlično podpre naše telo. Joga pomaga pri razstrupljanju telesa s spodbujanjem limfnega sistema in odpravo toksinov iz telesa.

Že pol ure sprehoda dnevno pospeši prekrvavitev. Poleg tega se bomo nadihali svežega zraka in pomagali telesu pri prebavi in presnovi hrane.

V času razstrupljanja telesa smo lahko bolj šibki, zato intenzivna vadba ni priporočljiva.

Clean eating and Hydration (uživanje čiste hrane in hidracija)

Vsako jutro spijmo kozarec tople vode z limono. To bo pomagalo pripraviti prebavni sistem in spodbuditi naravni detoksikacijski proces. Vitamin C podpira naš imunski sistem, pomaga obnoviti energijo in zmanjša utrujenost.

Toplo ali vročo vodo pijmo skozi cel dan.

Ekološki zeliščni čaji so lahko odlično dopolnilo pri hidraciji, ki popestrijo naše napitke.

Pri razstrupljanju telesa po ajurvedi se priporoča kuhano sadje in zelenjava, saj sta lažje prebavljiva in bolj nežna za telo. Na primer kuhane suhe slive in fige ter dušeno jabolko ali hruška – na splošno je večina sladkega sočnega sadja odlično čistilo.

Od zelenjave se priporoča zelena zelenjava, kot so ohrovt, solata, brokoli.

Naše telo bo bolje obvladovalo hrano, ki naravno uspeva v našem okolju in se sklada z letnimi časi. Sezonska hrana je sveža in polna hranil ter podpira naš naravni cikel.

Lassi je odličen napitek za kosilo, ki ga pripravimo z mešanjem svežega jogurta z vodo in začimbami, ki pospešujejo prebavo.

Jejmo počasi in hrano dobro prežvečimo, saj žvečenje sprošča prebavne encime, ki so koristni za učinkovito prebavo.

Vključimo zelišča in začimbe, kot so kurkuma, koriander, ingver, komarček. Zelišča pomagajo odpirati telesne kanale in podpirajo odstranjevanje toksinov skozi kožo, sečila, debelo črevo in jetra. Delujejo kot naravni antioksidanti in pomagajo pri spodbujanju zdravja na celični ravni.


Začimbe dodajmo juham med kuhanjem ali pa jih prepražimo v malo gheeja in dodajmo jedem takoj po končanem kuhanju.

Uživajmo lahka, hranljiva in polnovredna žita, kot so kvinoja, ječmen, amarant in majhne količine riža. Kanji – odličen topel napitek, ki je koristen za izpiranje strupov iz telesa – lahko pripravimo tako, da riž skuhamo z veliko vode.

Omega 3 maščobne kisline so pomembne pri razstrupljanju jeter in odlične za naše možgane. Najdemo jih v lanenem in orehovem olju ali kot prehransko dopolnilo Oilala – Bio skin omega kompleks.

Bio spirulina je bogata z beljakovinami, vitamini, železom, kalcijem in antioksidanti. Pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa in podpira naš imunski sistem. Dodamo jo lahko v dnevni obrok z žiti ali z zelenjavo.

Emotional Balance and E – detox (čustveno ravnovesje in digitalni detoks)

Za učinkovito razstrupljanje telesa poskrbimo tudi za svoje čustveno in mentalno ravnovesje. Stres in negativna čustva lahko upočasnijo ali celo onemogočijo odstranjevanje toksinov. Poskrbimo za sproščanje z meditacijo in dihalnimi vajami. Že prej omenjena joga in sprehod tudi pomagata pri našem počutju.

Elektronske naprave so motilci na naši poti razstrupljanja, saj povečujejo mentalno obremenitev in slabšajo spanec. Ravno tako lahko povečajo nivo stresa in motijo naravne ritme telesa, kar otežuje proces čiščenja. Ob razstrupljanju telesa zato naredimo še digitalni detoks in odstranimo elektronske naprave, kolikor je možno.

Ključ do zdravja je v ravnovesju

Razstrupljanje telesa po ajurvedi je celostni pristop. Poleg fizičnega čiščenja telesa poskrbi tudi za emocionalno in mentalno ravnovesje. Mnogi ljudje se dobro počutijo, če se čistijo sami, drugi najdejo moč in podporo s prijateljem ali partnerjem. Ne glede na to, kaj vam je ljubše, lahko ajurvedsko čiščenje telesa opravite ob menjavi letnega časa ali kadarkoli začutite potrebo po uravnoteženju telesa in uma.

Naše telo je aparat, ki deluje 24 ur dnevno, vse dni v letu. Poskrbimo zanj in mu omogočimo, da bo svoje funkcije opravljal učinkovito.

Če je prehrana napačna, je zdravilo neuprabno;
Ko je prehrana pravilna, medicina ni potrebna.

(ajurvedski pregovor)

S tem vodilom v mislih naj bo naša prioriteta vzpostavitev prehranske discipline in vključevanje metod za zmanjševanje stresa. Podprimo naše telo pri razstrupljanju in izboljšajmo svoje zdravje in počutje.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah