Stres

PRISPEVKI

Odkrijte svoj skriti potencial: kako 1 ura brez telefona spodbuja kreativnost in sprostitev

Ste šli kdaj od doma in pozabili telefon doma? In ko ste to ugotovili, ste se počutili izgubljene, morda živčne? Ali pa vam je sredi dneva zmanjkalo baterije na telefonu in ste takoj stopili v akcijo, da bi našli polnilec. Vsem se to dogaja. 

Vsakodnevna uporaba mobilnih telefonov je postala tako običajna, da se redko zavedamo njenega vpliva na naše duševno in telesno zdravje. Po podatkih raziskav se človek dotakne svojega telefona več kot 2500-krat na dan. Odrasli tako preživimo na telefonu povprečno tri ure na dan, mlajši pa tudi šest ali več. 

Odvisnost od tehnologije je povezana s številnimi težavami, kot so:

  • tesnoba, 
  • debelost,
  • depresija, 
  • telesna neaktivnost,
  • socialna izključenost, 
  • zmanjšana kakovost spanja
  • motnje pozornosti in koncentracije.

Zaradi teh negativnih učinkov je pomembno, da omejimo uporabo telefona in si vzamemo čas za resnične medosebne interakcije, telesno aktivnost in duševno sprostitev. 

Omejevanje časa na telefonu ter vzpostavljanje zdravih meja glede njegove uporabe lahko prispeva k izboljšanju našega splošnega počutja in kakovosti življenja.

Opazujte svoje dnevne aktivnosti

Koliko minut mine od trenutka budnosti do prvega pogleda v telefon? Kaj vedno vzamete s seboj, ko greste od doma? Kolikokrat v dnevu pomislite na telefon in vas zanima, kaj se je zgodilo?

Ta vprašanja vam lahko pomagajo prepoznati vaše navade glede uporabe telefona. Opazujte, katere aktivnosti v dnevu se vam dogajajo. Imate telefon vedno pri sebi? In če ne, vam manjka?

Ni potrebno, da smo konstantno dosegljivi, za vsak slučaj. In ni potrebno spremljati vseh novic, objav na družbenih omrežjih in e- pošte. Telefoni so seveda narejeni tako, da nas vabijo in nam nekako ne dajo miru. Zato je toliko bolj pomembno, da sami nekaj naredimo.

Stalna prisotnost telefona nam odvzame dragocen čas, ki bi ga lahko namenili sebi in svojim potrebam.

Postavite si dnevni cilji – 1 ura brez telefona

Določite seznam dnevnih aktivnosti, ko ste lahko brez telefona. Vključite zdrave dejavnosti, kot je hoja ali katera koli oblika vadbe, in jim namenite vsaj eno uro. Te so bistvenega pomena, saj povzročajo sproščanje dopamina. Dopamin omogoča možganom, da te dejavnosti prepozna kot prijetne, kar je ključnega pomena pri odvajanju od uporabe pametnega telefona.

Svet se najbrž ne bo končal brez vaše vednosti. In tudi ostali bodo najbrž preživeli brez vas. Vsaj tisti čas, ko boste na sprehodu. Če nimate psa ali otroškega vozička, greste lahko vseeno na sprehod. 

Je bolj enostavno, kot si morda mislite. 

Tisto uro lahko počnete marsikaj

Če nimate idej, kaj bi v dnevu počeli tisto uro, ki jo namensko preživite brez telefona, imate spodaj nekaj predlogov:

Sprehod v naravi: Raziskujte okolico, dihajte svež zrak in opazujte naravo okoli sebe. To je odličen način za sprostitev in povezovanje z okoljem.

Branje knjige: Vzemite si čas za branje knjige, ki ste si jo vedno želeli prebrati. To je odličen način za sprostitev uma in obogatitev znanja.

Ustvarjalne dejavnosti: Radi rišete, pojete, barvate, pišete, ustvarjate nove recepte ali kaj drugega? To vam lahko pomaga izraziti svojo kreativnost in sprostiti stres.

Meditacija: Posvetite nekaj časa meditaciji ali jogi za umiritev uma in zmanjšanje stresa. To je odličen način za povečanje zavedanja in notranjega miru.

Pogovor z bližnjimi: Dogovorite se s starim prijateljem, povabite ga na kavo. Vzemite si čas za pogovor z vašim partnerjem, otrokom, staršem. 

Raziskovanje novih hobijev: Poskusite se naučiti nečesa novega, na primer kuhanje novega recepta, učenje novega jezika ali igranje novega instrumenta. To vam lahko pomaga odkriti nove strasti in talente.

Fizična aktivnost: Vadba ali športna dejavnost brez uporabe telefona vam omogoča, da se osredotočite na svoje telo in izboljšate fizično kondicijo.

Prostovoljstvo: Svoj čas lahko namenite prostovoljskemu delu v lokalni skupnosti ali organizaciji. To vam omogoča, da naredite pozitiven vpliv na druge in se počutite koristne.

Samorefleksija: Vzemite si čas za razmislek o svojem življenju, ciljih in vrednotah. Napišite v svoj dnevnik. To vam lahko pomaga bolje razumeti sebe in svoje življenjske potrebe. 

Pametni telefoni, pametni uporabniki

Pametnih telefonov se najbrž ne moremo popolnoma znebiti. Lahko so naši najboljši prijatelji, pa tudi naši največji sovražniki. Pametni telefoni lahko zaposlenim pomagajo pri večji produktivnosti, lahko pa služijo tudi kot orodje za zapravljanje časa. Telefoni lahko izboljšajo sodelovanje v učilnicah, lahko pa postanejo tudi moteči dejavniki med predavanji. Te naprave imajo lahko tudi škodljive učinke na naše duševno zdravje. Dobra novica pa je, da obstajajo načini, kako omejiti zasvojenost s pametnimi telefoni. Pred uvajanjem novih navad je pomembno dosedanje prepoznati in se opazovati. Eno uro dnevno zagotovo lahko preživite brez telefona. Namensko počnite ta čas nekaj koristnega zase. In ko boste ugotovili, da ste lahko celo več ur brez telefona, poskusite stopnjevati. Cel dan brez telefona? Bi šlo? Pametne telefone uporabljajte pametno.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah