PRISPEVKI

Bosonoga hoja nas poveže z naravo, Zemljo, pomirja um in zdravi telo

Ste se kdaj vprašali, kakšen vpliv ima sodobna obutev na naše zdravje in počutje?

V stopalih imamo preko 200.000 živčnih končičev, ki ob hoji z bosimi stopali stimulirajo naš um in telo.

Vendar večino dni začnemo z obuvanjem čevljev, v katerih nato preživimo cel dan. Naša stopala so zaprta, čutila na stopalih pa neaktivna, s čimer izpuščamo številne prednosti, ki jih prinaša bosonoga hoja.

Hoja z bosimi stopali ni metoda ali način hoje. Niti ni moderna ali staromodna. Je pa hoja z bosimi stopali najbolj naravna hoja, ki nas poveže z zemljo in s sabo, zmanjšuje stres, dvigne našo energijo in ima še mnogo pozitivnih učinkov.

Verjemite, da si boste po prebranem želeli sezuti svoje čevlje in se bosi odpraviti na bližnji travnik ali sprehod po gozdu.

Obstaja energijska in električna povezava med Zemljo in nami

Naše telo in Zemlja sta električno in energijsko povezana. Žal tega skoraj ne občutimo več, saj smo večino dneva odrezani od te povezave; nosimo obutev z neprevodnimi podplati, dreves ne objemamo in na travo se redko uležemo. Zemlje se skoraj ne dotikamo več.

Smo bioelektrična bitja, kar pomeni, da imamo rahlo pozitivni naboj. Ta se zgodi, ker obstaja neravnovesje med pozitivnimi in negativnimi ioni v našem telesu. Naše celice so zadolžene za prenos električnih impulzov, elektrika pa je potrebna, da živčni sistem pošilja signale po telesu in v možgane, da lahko razmišljamo, se gibljemo in čutimo.

V našem telesu se torej kopiči elektrika.

Zemlja nosi negativni naboj in ko se z ozemljitvijo povežemo z njo, odvajamo odvečno energijo iz telesa. Najpreprostejši način za to povezavo je bosonoga hoja.

Stik z zemljo ima izjemne zdravilne učinke

Tisti, ki vrtnarite, se tega dobro zavedate. Tako prijetno in pomirjujoče je, ko kopljete po zemlji. Še otroci to zelo dobro vedo. Komaj čakajo, da zarijejo svoje ročice v kup peska ali zemlje, bosi tekajo po travi in večkrat ‘izgubijo’ čevlje ali copate. Uživajo biti bosi, ker so tako bolj svobodni.

Na katerem delu poti smo se odrasli izgubili, da smo pozabili, kako prijetno je biti bos?

Bosonoga hoja za lepšo držo in boljše ravnotežje

Bosonoga hoja nam omogoča, da se stopala povežejo s tlemi. Običajni čevlji nam tega ne omogočajo. Pri bosonogi hoji se stopala naravno prilagodijo terenu, kar spodbuja boljšo držo in ravnotežje.

Ko smo bosi, krepimo mišice stopal in zmanjšujemo tveganje za poškodbe

Sodobna obutev pogosto zagotavlja preveliko podporo, zaradi česar mišice stopal sčasoma oslabijo. Če hodimo bosi, se morajo naša stopala prilagoditi in vključiti mišice, ki so običajno premalo izkoriščene. Ta naravna krepitev lahko prispeva k boljši stabilnosti, gibčnosti in splošnemu zdravju stopal. Močnejše mišice stopal zmanjšujejo tveganje za poškodbe.

Bosonoga hoja izboljša čutno zaznavanje

Naša stopala so, poleg rok in obraza (zlasti ustnic), najbolj oživčen del telesa. Na vsakem stopalu imamo preko 100.000 živčnih končičev! Bosonoga hoja nam omogoča, da aktiviramo vse te živčne končiče in se bolj povežemo z okoljem. Izboljša tudi sposobnost telesa, da zazna svoj položaj v prostoru. Zavedanje svojih gibov in okolice je večje.

Spodbuja cirkulacijo in zmanjšuje vnetja

Ko smo bosi, lahko svobodno migamo s prsti in krčimo mišice stopal. To spodbuja prekrvavitev, ki je ključnega pomena za dovod kisika in hranilnih snovi v naše celice. Uravna se tudi krvni tlak.

Prav tako bosonoga hoja zmanjšuje vnetja, saj stik z naravnim električnim poljem Zemlje pomaga nevtralizirati proste radikale, ki so pogosto vzrok za vnetne procese v telesu.

Zmanjšuje vpliv na sklepe

Naravno gibanje pri hoji brez obuvala nam pomaga enakomerneje porazdeliti telesno težo. Zmanjšuje se pritisk na sklepe in tveganje za poškodbe, kot so obraba sklepnega hrustanca ali bolečine v kolenih, kolkih, križu. Bosonoga hoja spodbuja bolj premišljeno in nežno hojo.

Izboljša razpoloženje in zmanjša stres

Direkten stik stopal z Zemljo aktivira občutljive živčne končiče. Naše telo dobi priložnost, da absorbira naravne elektromagnetne signale iz Zemlje. Ti signali delujejo pomirjujoče in sproščujoče na naš živčni sistem. Ko stopimo bosi na travo, zemljo ali pesek, se pomirimo in razbremenimo.

Pomaga pri boljšem spancu

Redno bosonogo hojo ali stik z Zemljo povezujejo z boljšim spancem, saj ozemljevanje (earthing, grounding) lahko vpliva na kortizol, stresni hormon, in tako pomaga uravnavati našo notranjo biološko uro. Spanje je kvalitetnejše.

Porablja več kalorij kot hoja v čevljih

Da porabljamo kalorije, moramo krčiti mišice. Bosonoga hoja zahteva več mišičnega dela, saj stopala in noge uporabljajo več stabilizacijskih mišic za vzdrževanje ravnotežja in gibanja. Poveča se poraba energije in posledično pokuri več kalorij. Prav tako neravne in naravne površine, po katerih hodimo bosi, prisilijo telo, da uporablja več mišic.

Bosonoga hoja je odličen način za povezovanje z naravo in iskanje notranjega miru

Tekstura, oblika in temperatura trave, peska, zemlje, listja se neposredno prenašajo na naša stopala. Intimna povezanost s tlemi poveča našo čutno zaznavo narave in deluje pomirjujoče. Čas, preživet v naravi, dokazano zmanjšuje stres in spodbuja globljo povezanost z njo. 

Prečkajmo potok z golimi stopali

Obutev je odličen pripomoček za zaščito naših stopal, ko je to potrebno. Pa vendar se moramo zavedati, da s prepogostim obuvanjem izgubljamo dragocene koristi za naše telesno in duševno počutje, ki nam jih bosonoga hoja nudi; izboljša našo držo, poveča moč stopal, izboljša čutno zaznavanje, spanec in zmanjšuje stres. Stik stopal z Zemljo nas poveže z njeno energijo in električnim nabojem, kar nas prizemlji in razbremeni.

Odpravimo se v bližnji park ali gozd in se bosi sprehodimo po travi ali zemlji. Prečkajmo potok z golimi stopali – to je posebno čudovit občutek! Kamenčki so odlični za masažo, piling in krepitev mišic naših stopal. Mrzla voda bo dodatno okrepila naš imunski sistem, pa še lovljenje ravnotežja je lahko zelo zabavno.

Sezujmo čevlje in dovolimo, da nas gola stopala vodijo k bolj zdravemu in prizemljenemu načinu življenja.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah