PRISPEVKI

Ustvarite popolno spalno rutino: Hladen tuš zjutraj, topla kopel zvečer

Ali ste vedeli, da približno 35% odraslih trpi zaradi nespečnosti in da lahko pomanjkanje spanja poveča tveganje za resne zdravstvene težave, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in depresija?

Spanje je eden izmed ključnih stebrov našega zdravja.

Kvaliteto našega spanja lahko izboljšamo z jutranjo hladno prho in večerno toplo kopeljo. Prav nobena skrivnost ni, da nas hladna voda prebudi in topla pomirja in uspava. Nam pa temperatura telesa pred in po spanju pomaga pri doseganju maksimalnih učinkov našega spanja, in vsakdana.

Hladna voda ni zame

Ko sem nekaj let nazaj izvedela, da se je dobro zjutraj tuširat s hladno vodo, ker to pomaga za nevemkajvse, sem se zdrznila. Uvrščam se med tako imenovane ‘zmrznjene ljudi’, ki obožujejo toploto in vročino, se kopajo v morju, ki ima vsaj 24 stopinj in se tuširajo raje s prevročo, kot s prehladno vodo.

Mene hladna voda ni prepričala. Toplo mi ustreza in v topli vodi se odlično počutim. Le zakaj bi se mučila s hladno?

Pa mi moj raziskovalni duh ni dal miru in sem nadvse skeptična začela raziskovati učinke hladne vode. Na lastni koži! In ko sem ugotovila, da mi hladen jutranji tuš pomaga pri zbranosti, dvigne razpoloženje in segreje telo (ja, hladna voda segreje naše telo!), nisem več oklevala.

Kako bi najbolj možno nežno izrazila svoje prve občutke s hladno vodo? Bilo je vse prej, kot prijetno. Zeblo me je do kosti, koža me je kar bolela in zdržala sem le nekaj sekund.

Po hladnem prhanju pa sem se počutila naravnost prerojeno.

Hladna voda zjutraj poživi duha in nas spravi v pogon

Vsi se strinjamo, da je jutranji hladen tuš šok za naše telo. V tem je v bistvu cel smisel, saj nas šok spravi v pogon in prebudi telo, kar si zjutraj vsekakor želimo.  

Hladna voda spodbuja prekrvavitev, kar poveča dotok kisika v možgane in ostale dele telesa. In to nas poživi in prebudi. Če vas rado zebe, potem vam zagotavljam, da vas jutranji hladen tuš segreje najhitreje.

Študije kažejo, da kratkotrajna izpostavljenost mrzli vodi lahko izboljša razpoloženje in zmanjša simptome depresije​.

Povečajmo fokus, zmanjšajmo stres

Jutranja hladna prha ima številne pozitivne učinke na naše hormone. Hladna voda pomaga sproščati endorfine, kortizol, adrenalin in dopamin, ki nam prinašajo izjemne koristi.

Kortizol

Je stresni hormon, zaradi katerega se zjutraj sploh zbudimo. Kortizol potrebujemo in sploh ni slab – v začetku dneva je naš zaveznik. Zjutraj tako želimo, da je stresni hormon najvišji, saj bomo zaradi njega imeli povečan fokus, bistre misli in bili pripravljeni na dnevne izzive. Hladna voda zjutraj spodbudi delovanje kortizola, da se kasneje v dnevu lahko umiri.

Endorfini

Naravni hormoni sreče delujejo kot analgetiki in antidepresivi – zmanjšujejo zaznavanje bolečine in izboljšujejo razpoloženje. Hladen tuš spodbuja sproščanje teh hormonov, kar prinaša občutek veselja in zmanjšuje stres.

Adrenalin

To je tisti navdušeni hormon, ki nas pozitivno vznemiri. Hladen tuš sproži sproščanje adrenalina, ki povečuje srčni utrip in izboljšuje prekrvavitev. Poveča se nam pozornost, izboljša telesna pripravljenost in nam daje občutek poživljenosti.

Dopamin

Povišana raven dopamina po hladnem tušu izboljša naše razpoloženje, poveča motivacijo, izboljša kognitivne funkcije, kot so učenje, pozornost in pomnjenje.

Redni hladni tuši lahko okrepijo imunski sistem in izboljšajo presnovo. Kratkotrajna izpostavljenost hladni vodi poveča raven belih krvnih celic, kar pomaga telesu v boju proti boleznim. Koristi pa tudi pri uravnavanju telesne teže​.

Kako naj začnem s hladnimi prhami?

Naj vas potolažim; skoraj nihče se ne počuti dobro v hladni vodi. Jaz imam še danes, po stotinah hladnih tušev, neprijeten občutek. Zebe me sicer samo tisto minuto ali dve, ampak preden odprem mrzlo vodo, se moram kar malo pomeniti sama s sabo. Občutki sproščenosti, budnosti in navdušenja po hladnem tušu pa trajajo skoraj cel dan! In vaše telo se po hladnem tušu tako prekrvavi, da vas zagotovo ne bo zeblo več ur po tem.

Odvisno, koliko ste pogumni, ampak začnite počasi.

Postopnost

Začnite s kratkimi hladnimi tuši, morda samo po stopalih ali do kolen. Pomembno je, da si prisluhnete. Lahko bo trajalo več tednov, da si boste dovolili hladno vodo po celem telesu, a nič zato. Spoznajte se z občutki v vašem telesu in mislih. Telo vam bo samo povedalo, kdaj ste pripravljeni iti do konca. Začnite s 30 sekundami hladne prhe po stopalih ali celih nogah in postopno nadaljujte do dveh ali treh minut, več ni potrebno.

Globoko in počasno dihanje

Nekateri začnejo s počasnim in zavednim dihanjem že pred hladnim tušem, drugi pa šele med tuširanjem. Meni ustreza umiritev dihanja z dolgimi in globokimi vdihi in izdihi dve minuti preden vstopim v tuš. Pomaga mi, da se umirim, povežem s sabo in pripravim na šok. Ugotovila sem, da me umirjeno dihanje pred tušem obvaruje tudi pred tistim globokim in kratkim vdihom, ko skoraj otrpnem od mraza. Umirjeno dihanje med tuširanjem tudi pomaga, da lažje zdržimo. Hitro dihanje ustvarja paniko in bomo tako težje zdržali tisti dve minuti.

Kaj pa motivacija?

Zvečer ste odločeni, da se boste naslednje jutro prvič ali n- tič oprhali s hladno vodo. Zjutraj vas to navdušenje nekako mine. Popolnoma razumem. Morda vam lahko pomaga, da se spomnite na izjemne koristi hladne prhe: poveča budnost, motivacijo, izboljša pomnjenje, zmanjša stres in absolutno izboljša razpoloženje. Meni pomaga. Poleg tega mi pa res nikoli ni žal, da grem pod mrzel tuš. Mi je pa že bilo žal, da nisem šla.

Sicer pa tisti neprijeten hlad traja točno toliko časa, kot teče voda po nas, nič več. Ali torej lahko zdržim 2 minuti, da bom potem cel dan v redu? Da, seveda lahko!

Kakšna naj bo temperatura vode? Jaz je ne merim. Tudi se ne ukvarjam s tem. Voda naj bo tako hladna, da vam je neprijetno, pa kljub temu zdržite. Če bo vaše telo po prhanju močno rdeče, pomeni, da ste super prekrvavljeni in pripravljeni na nove dnevne dogodivščine.

Zvečer naj bo toplo

Če je zjutraj priporočeno prhanje s hladno vodo, ki nas prebudi, naj bo zvečer ravno obratno. Topla kopel (ali samo prhanje s toplo vodo) je odličen način za sprostitev telesa in uma. Topla voda tudi pomaga sprostiti mišice in zmanjšati napetost, kar nas bo popeljalo v miren in spokojen spanec.

Topla kopel zvečer rahlo dvigne telesno temperaturo, ki se po kopeli hitro zniža. In to je ključni signal za telo, da je čas za spanje.

Rituali z vodo za najboljši spanec

Kakovostno spanje nam pomaga ne samo pri boljšem dnevnem počutju, temveč tudi pri preprečevanju mnogih bolezni. In da svoje spanje izboljšamo, ne potrebujemo nekih pripomočkov.

Kombinacija hladnega tuša zjutraj in tople kopeli zvečer je enostaven in popolnoma naraven način za izboljšanje kakovosti spanja.

S temi preprostimi spremembami lahko zmanjšamo stres, izboljšamo svojo energijo in se pripravimo na čudovit dan ter miren in kakovosten spanec.

Ustvarite si svoj ritual. Vzemite si tistih nekaj minut dnevno samo zase. Majhne spremembe v vašem dnevnem urniku lahko prinesejo velike izboljšave v vašem življenju.

In ne pozabite: kakovostno spanje je ključ do stabilnega zdravja in dobrega počutja.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah