Spanje

PRISPEVKI

Vsaka ura spanja pred polnočjo, je vredna DVE uri

Ste vedeli, da smo ljudje edini sesalci, ki lahko zamikamo ure spanja? Zaradi te nenavadne sposobnosti pa se soočamo z mnogimi izzivi. Ampak kakšnimi?

Zgodi se mi, da v večernih urah, ko že skoraj zaključim dan in v najboljši veri, da grem takoj zdaj spat, samo še nekaj pogledam na telefon – konkretno so moja šibka točka stand up komedijanti na Instagramu – in potem ta nekaj traja več ur, polnoč je že odbila in nimam pojma, kdaj me je odneslo v spanec. Zjutraj me zbudi nadležen alarm iz telefona, ki je seveda ostal pri moji glavi, sestavljam zmedene misli in raztresena odletim v nov dan. Nič kaj razpoložena nisem, enostavno se zapletem v konflikt in nikakor mi ne gre ‘po planu’. 

Zakaj je tako zelo pomembno, da gremo spat pred polnočjo? Katere slabe učinke ima prepozno spanje na nas in kaj vse lahko pridobimo s pravočasnim odhodom v posteljo?

Ali vprašate kdaj svojega sodelavca, kako je spal minulo noč? Ali pa pri zdravniku, vas vprašajo o spanju? No, po mojih izkušnjah, se o spanju ne govori. Pač, ljudje hodimo spat, ko najdemo čas, ker namesto da bi spali, zagotovo lahko počnemo kaj bolj koristnega.

Pa ni ravno tako. Da bi bili maksimalno učinkoviti za stvari, ki so nam pomembne, moramo najprej pogledati, kakšna je naša higiena spanca.

Če odhajamo v posteljo PO POLNOČI, ima to za nas mnoge negativne posledice:

 • zbujamo se utrujeni in razdražljivi ter smo manj učinkoviti naslednji dan,
 • težje se odločamo in zdržimo pri svojih odločitvah, smo bolj podvrženi stresu,
 • telesne bolečine so bolj izrazite, imunski sistem je šibkejši – hitreje zbolimo,
 • imamo povečan apetit skozi cel dan in se zato nepričakovano redimo,
 • smo vsesplošno nerazpoloženi, hitreje se zapletamo v konflikte,
 • povečujemo tveganje za nastanek raka, osteoporoze in srčno-žilnih bolezni.

Kako so spali naši predniki?

Ker so živeli v naravi in z naravo, so spali glede na naravno svetlobo in temo, saj niso imeli elektrike. Zvečer, ko je padla noč, so se ustavili, upočasnili telo in zaključili z aktivnostmi za ta dan. Jutranja svetloba jih je predramila in zopet so se lahko odpravili k dnevnim opravilom.

Največji motilec današnjega spanja je 24-urna dostopnost interneta.

Ob pridobitvi sicer zelo koristne elektrike, smo se zelo oddaljili od stika s sabo in z naravo. Zaradi umetne svetlobe lahko podaljšujemo budnost in gremo preko svojih meja. Gledamo v zaslone mobilnikov, računalnikov ali televizije in smo zavoljo konstantne dostopnosti interneta izgubili občutek za spanje.

Zakaj je pomembno iti spat PRED polnočjo?

Spanje se odvija v več fazah. Pred polnočjo se začnejo faze globokega spanca, ki so izjemno pomembne za regeneracijo našega telesa in možganov. Naši notranji organi se pripravljajo na nočno čiščenje, začne se izločanje določenih hormonov, srčni utrip se nam zmanjša.

Če gremo spat po polnoči, bomo te obnovitvene faze v globokem spancu enostavno preskočili. Saj veste, urni kazalci gredo samo v eno smer in tudi zamujen spanec ter z njim povezani procesi regeneracije so pač zamujeni, ni jih možno nadomestiti.

Spomnim se obiska pri prijateljih, ko je gostitelj rekel ženi: »Pojdiva spat, da bodo obiski lahko šli domov.« Seveda smo se vsi nasmejali, ampak pravzaprav sploh ni bilo smešno.

Če zaspimo PRED POLNOČJO, si zagotovimo:

 • prebujanje brez napora (tudi budilke 😉),
 • občutek naspanosti in radosti do življenja,
 • jasen um in bistre misli, lažjo vzdržljivost pri odločitvah,
 • ravnovesje med lakoto in sitostjo,
 • umirjenost ob stresnih situacijah in konfliktih,
 • zdravje.

Spanje naj postane pomemben del vašega življenja. Izkoristite vse prednosti spanja in pojdite spat pred polnočjo. Jutro zatem boste izkusili takojšnje pozitivne učinke, dan pa bo bolj prijeten in sproščen. Če vam kdaj ne uspe se odpraviti spat pred polnočjo, nič hudega.

In še tole – če sem šla spat PO polnoči, mi je bilo naslednji dan vedno žal. Nikoli pa mi ni žal, da sem šla spat pred polnočjo. Se splača. 😉 Poskusite še vi.

Če ne veste, kako začeti posvečati pozornost tej najbolj naravni revitalizacijski metodi, vam lahko pomagamo. Edinstvena mobilna aplikacija Samo zame z izjemno praktičnimi napotki za boljši spanec in bolj zdravo življenje (hrana, gibanje in regulacija emocij) vam bo zagotovo pomagala, da začnete delati konkretne in prave spremembe k zdravju. Vsak teden prejmete kratek motivacijski video, vprašalnik, s katerim se naučite nekaj novega zase in tedenski izziv z opomniki.

Ker res ne gre samo za spanje, ampak za vaše življenje. Za zdaj pa vam lahko pomaga, kar je rekel Benjamin Franklin: Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy, and wise.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah