Delavnica priprave hrane

PRISPEVKI

Na TA enostaven in učinkovit način prehranjevanja ste najbrž pozabili

Gotovo ste že slišali za nasvet, da majhne spremembe v vaši prehrani lahko bistveno pripomorejo k vašem zdravem življenjskem slogu in boljšem zdravju. Pa ste mogoče kdaj razmišljali, da je ta mala sprememba tako enostavna, kot je na primer žvečenje hrane? Žvečenje hrane vodi do idealne telesne teže in izjemnega počutja.

KAKO jemo je enako pomembno, kot KAJ jemo

Kako izgledajo vaši obroki med tednom, ko ste razpeti med službenimi obveznostmi in ostalimi aktivnostmi? Si vzamete čas za kosilo, malico? Pojeste v miru?
Včasih je samo sestava jedilnika tako naporna, da nam za sam obed ni več mar. In ga pač pojemo. Ne ukvarjamo se s tem, kako jemo. Hitro spraznimo krožnik, hrane ne okušamo kaj dosti, o teksturi pa sploh ne znamo nič povedati.

Slabo prežvečena hrana povzroča prebavne motnje in debelost

Z žvečenjem kose hrane razgradimo na manjše, lažje prebavljive. Prav tako z žvečenjem spodbudimo izločanje encimov iz sline, ki pomagajo pri presnovi in izkoristku hranil iz hrane.

Kadar hrane ne prežvečimo dobro, se nam lahko zgodijo naslednje težave:

 • napihnjenost,
 • vetrovi,
 • zaprtje,
 • napetost in bolečine v trebuhu,
 • pekoča zgaga,
 • utrujenost,
 • (po)večanje telesne teže.

Prebava se začne preden začnemo jesti

Prvi grižljaj ne pomeni začetek prebave. Prebava hrane se dejansko začne že s pogledom (kakšne lepe barve je krožnik!), vonjem (tole pa res noro dobro diši!) in okusom (mmm, kako je dobro!). Preko teh čutil se v telesu začnejo sprožati signali za prebavljanje hrane, sproščati se začnejo prebavni encimi, možgani in črevesje so v nizkem štartu.

Naslednji izjemno pomemben korak prebave je v ustih, torej žvečenje.

Na delavnicah vedno poudarjam, kako pomembno je jesti počasi in hrano dobro prežvečiti. Če jeste prehitro, boste najverjetneje pojedli preveč. To se zgodi, ker ne slišite svojega telesa in signalov iz možganov, da imate dovolj. Jejte počasi in dobro prežvečite hrano, da užijete vse okuse, vonjave in teksture, saj vam bo to prineslo zadovoljstvo in blagodejen občutek v vaših prebavilih.

In koliko naj sedaj žvečim?

Najlažje si boste zapomnili, da žvečite hrano toliko časa, da se vam v ustih razgradi, da dejansko postane tekoča.

Rešitev za idealno telesno težo- žvečenje

Ker boste jedli počasi (in seveda dobro prežvečili vsak grižljaj), boste prej začutili sitost. Torej boste pojedli manj in bili dejansko bolj siti. A ni to čudovito? Koristi dobro prežvečene hrane so res izjemne, saj boste poleg izgube teže:

 • imeli boljšo prebavo in presnovo, zaradi česar se boste počutili lahkotni in sproščeni,
 • dobili vsa hranila iz hrane, ki jih sicer izgubite, če jeste prehitro in premalo žvečite,
 • manj pojedli in bili prej siti,
 • imeli bolj zdrave zobe in močne čeljusti, saj boste z žvečenjem preprečili, da bi se koščki hrane zagozdili med vašimi zobmi,
 • manj verjetno posegali po nezdravih prigrizkih, saj počasno žvečenje omogoča boljši nadzor nad tem, kaj jeste,
 • imeli bistrejše misli, lažje se boste lotili novih in zahtevnejših nalog,
 • uživali v okusih in bolj zavestno izbirali, kaj boste jedli, zagotovo pa boste prepoznali še kakšen nov okus, ki ga do sedaj morda niste.

Do boljšega žvečenja lahko pridete postopno, z zavedanjem. Poskusite se en teden opazovati, kako jeste; hitro, počasi, koliko žvečite, uživate v hrani ipd. Napišite svoja opažanja in jih analizirajte, tako boste dobili vpogled v svoj način prehranjevanja. Zavedanje je ključnega pomena. Na koncu se vprašajte Kaj lahko spremenim takoj, da bom jedel bolj zavedno in počasi; mogoče si morate vzeti več časa, odmakniti motilce (npr. telefone).

Če ste do sedaj zanemarjali pomen žvečenja hrane, je zdaj pravi trenutek, da prepoznate koristi, ki vam jih prinaša temeljito žvečenje. Žvečenje ima veliko pozitivnih učinkov na vaše počutje in zdravje, ki jih ni težko doseči. Začnite z majhnimi koraki, z opazovanjem in zavedanjem. Pridružite se nam na naši delavnici o prehrani, kjer vam bomo na enostaven in učinkovit način pokazali, kako lahko izboljšate svoje prehranjevalne navade. In to že danes.

Prav kmalu pa vas bo razveselila nova mobilna aplikacija SAMO ZAME, odlična podpora pri vašem zdravem načinu življenja, ki vas bo prijazno spomnila, kako poskrbeti zase.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah