PRISPEVKI

Od prerokb do sodobne psihologije: Kako sanje vplivajo na naše vsakodnevne odločitve

Ali ste vedeli, da so v stari Grčiji verjeli, da sanje prinašajo sporočila od bogov? Hipokrat, znani grški zdravnik, je trdil, da sanje pomagajo pri diagnozi bolezni, kar je vplivalo na pomembne odločitve v medicini.

Zakaj pa so sanje pomembne za nas?

Naše sanje lahko vplivajo na naše vsakodnevne odločitve in splošno počutje. Pravijo celo, da spimo zato, da lahko sanjamo.

Sanje niso samo epizode nepovezanih dogodkov. So pomemben del našega življenja, ki lahko ponudi vpogled v našo podzavest in pomaga pri reševanju problemov v budnem stanju.

Ves čas sanjamo, najbolj v drugi polovici noči

Se vam je že zgodilo, da ste se zaradi intenzivnih sanj ponoči zbudili? Prepričani ste bili, da si jih boste do jutra zapomnili in ostalim povedali, kaj ste sanjali.

Ampak zjutraj ste vse pozabili. Kot da ste izgubili spomin.

Sanje so zaporedje slik, misli, čustev in občutkov, ki se pojavijo med spanjem. Najpogosteje se dogajajo v REM (Rapid Eye Movement) fazi spanja, ki je najbolj intenzivna v drugi polovici noči.

V REM fazi spanja so naši možgani izjemno aktivni, zaradi česar se iz sanj lahko prebudimo. Pozabljanje sanj pa je pogosto posledica tega, da se v času prebujanja ne aktivira hipokampus – del možganov, ki je odgovoren za shranjevanje spominov. Zato se nam lahko zgodi, da se sanj spomnimo šele kasneje v dnevu. Ali pa sploh ne.

Raziskave kažejo, da se ljudje, ki se zbudijo med REM fazo, pogosteje spomnijo svojih sanj. Na dugi strani pa ljudje, ki se zbudijo med globokim spancem (v prvem delu noči), redkeje zaznavajo svoje sanje​.

Sanje so zdravilne

Sanje omogočajo našim možganom, da predelajo čustva in izkušnje, ki smo jih doživeli čez dan.

Četudi se svojih sanj ne spomnite (in veliko ljudi se jih ne!), še ne pomeni, da niste sanjali. Sanje se dogajajo nekako neodvisno od naše zavesti.  

Nam pa vsekakor pomagajo pri obvladovanju stresa in izboljšanju duševnega zdravja.

Sanje tudi spodbujajo našo kreativnost in inovativnost, saj v sanjah nimamo omejitev razmišljanja s predsodki, dilemami in vprašanji, kot jih imamo v budnem stanju.

Sanje in vsakodnevne odločitve

Starodavne civilizacije so sanjam pripisovale velik pomen. Egipčani so verjeli, da so sanje sporočila od bogov in so jih uporabljali za pomembne politične in vojaške odločitve. Grki so imeli tempelj boga zdravljenja Asklepija, kjer so bolniki spali v upanju na sanje, ki bi jim prinesle zdravilo.

Danes psihologi preučujejo sanje kot del naše podzavesti, ki vpliva na naše vedenje in odločitve.

Sigmund Freud je verjel, da sanje izražajo naše nezavedne želje in potlačene misli. Carl Jung pa je trdil, da sanje vsebujejo kolektivno nezavedno in arhetipe – univerzalne simbolične podobe, ki vplivajo na naše vedenje (npr. arhetip junaka, ki simbolizira pogum in odločnost).

Sodobne raziskave kažejo, da igrajo sanje ključno vlogo pri predelavi čustev in utrjevanju spominov. Ljudje, ki sanjajo o stresnih dogodkih, lahko bolje obvladujejo svoje čustvene odzive v budnem stanju.

Mnogo znanstvenikov in umetnikov poroča, da so pomembne ideje dobili med sanjanjem. Dimitrij Mendelejev je na primer sanjal o periodnem sistemu elementov, kar je naslednje jutro narisal in je še danes osnova kemije.

Praktična uporaba sanj

Sanje so torej pomemben del našega spanja, pa tudi življenja nasploh. V sanjah predelujemo, usvajamo nova znanja in odstranjujemo nepomembne informacije iz naših možganov.

Skozi zgodovino in do današnjega časa so sanje še vedno veliko vprašanje in precej neraziskano področje znanstvenikov, raziskovalcev in ostalih navdušencev.

Sanje so naše neizogibno orodje, ki nam lahko pomaga razumeti naše obnašanje, čustva, razmišljanje.

Ustvarjalnost in inovacije: To je tisto, ko ponoči dobimo idejo za nov projekt. Ne da bi razmišljali (ker svojih misli nismo bili zavedni), so se nam odprle vse dimenzije ustvarjalnosti. Sanje lahko povečajo kreativnost in inovativnost. Salvador Dali in Thomas Edison sta znana po tem, da sta uporabljala tehnike za izkoriščanje moči sanj za svoje ustvarjalne preboje.

Reševanje problemov: Ste se kdaj zjutraj zbudili in našli rešitev za problem, ki ste ga imeli pred spanjem? Sanje namreč omogočajo našim možganom, da raziskujejo različne možnosti in rešitve, ne da bi jih pri tem karkoli omejevalo. Zato tudi v sanjah lahko pridemo do rešitve, na katero čez dan (v zavestnem stanju) ne moremo pomisliti.

Zaradi sanj so tudi naše odločitve v budnem stanju boljše.

Čustvena regulacija: Ko imamo težke čustvene izzive in rečemo, da bo čas naredil svoje. Ta čas je tudi čas v sanjah. Preko sanj obdelamo svoja čustva in lahko obvladujemo stresne situacije v dnevu. Ljudje, ki sanjajo o stresnih dogodkih, lahko bolje obvladujejo svoje čustvene odzive v budnem stanju. Še vedno velja, da se določenih sanj ne spomnimo. Ne pomeni pa, da ne obstajajo. Samozdravljenje v sanjah se dogaja izven našega zavednega stanja.

Sanje so način delovanja naših možganov v spanju. Pomagajo nam predelovati čustva, podoživljati in razreševati dnevne izzive in ne nazadnje ustvarjati nove ideje.

Obstaja torej smiselnost in koristnost sanj, saj jih lahko uporabimo za sprejemanje vsakodnevnih odločitev.

Ajurveda o spanju in sanjah

Ajurveda, starodavna indijska medicina, obravnava spanje (nidra) kot eno izmed treh osnovnih življenjskih sil, skupaj s prehrano (ahara) in spolnim življenjem (brahmacharya). Priporoča vzpostavitev redne spalne rutine, ki vključuje odhod v posteljo in prebujanje ob istem času vsak dan, idealno od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj.

Ajurveda verjame, da sanje odražajo stanje uma in podzavesti, razkrivajo skrite strahove, želje in čustva. Sanje so razdeljene v kategorije glede na doše: sanje, ki jih povzroča Vata doša, so pogosto hitre in zmedene, medtem ko sanje, povezane s Pitta došo, vključujejo strastne in intenzivne prizore.

Ajurveda poudarja pomen uravnoteženega življenja, ki vključuje ustrezen spanec in pozornost do sanj kot ključ do dolgotrajnega zdravja in dobrega počutja.

Sanje so pomembne za osebno in duhovno rast

Sanje niso le nesmiselni in nepovezani dogodki v našem spanju. Pomagajo nam predelovati čustva, utrjevati spomine in iskati rešitve. Tako ajurveda, kot sodobna psihologija, poudarjata pomen sanj za duševno in čustveno stabilnost. Z ustrezno spalno rutino, zapisovanjem sanj in umirjanjem pred spanjem lahko izboljšamo priklic sanj in jih uporabimo za boljšo kvaliteto življenja.

Sanje so ključne za naše zdravje in dobro počutje – spimo, da pozabimo in sanjamo, da si zapomnimo.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah