PRISPEVKI

Poletje brez hitrih diet za zdravo in lepo telo

Bodite vitki na plaži, Do zavidljive postave v nekaj dneh, Shujšajte brez trpljenja – vsako poletje enako.  Vse naokoli mrgoli idej in nasvetov za vitko poletno postavo.

Pa imamo res vsi lahko enako vitko in izklesano telo, ki zdrži malo več od poletnega dopusta?

Poletne postave se ustvarjajo celo leto

Naše telo je rezultat našega življenjskega sloga, prehrane in gibanja skozi celo leto, ne le nekaj tednov pred poletjem. Vsaka celica v našem telesu se prilagaja vsakokratnim spremembam, bodisi v prehrani, načinu življenja ali razmišljanju.

Zato je pomembno, da ga vsak dan obravnavamo s spoštovanjem in z ljubeznijo, saj le tako dosežemo resnično zdravje in vitalnost.

Hitra dieta in intenzivna vadba lahko morda začasno spremenita naš izgled, vendar dolgoročne spremembe zahtevajo dosledno nego in ravnovesje.

Poletne postave so tako posledica redne in vsakodnevne skrbi za telo.

Hitre diete za hitre (in minljive) rezultate

Večina hitrih diet je osnovana na manjšem kaloričnem vnosu, pomanjkanju hranil in izčrpavanju telesa z intenzivnimi vadbami. Zgodi se, da ko zelo zmanjšamo vnos kalorij, telo preide v način stradanja in začne shranjevati več maščobe za zalogo energije. V trenutku, ko ponovno zaužijemo več hrane, se v telesu nabere še več maščobe kot prej.

Posledica hitrih diet je velik čustveni in telesni stres, ki oslabi naše zdravje in počutje.

Če ste odločni in vztrajni, vam bo marsikatera hitra dieta prinesla rezultate, morda ravno za čas vašega dopusta. In nič več.

Dobro se počutiti v svojem telesu je res prijetno, ampak ali zato potrebujemo slediti modnim trendom in nasedati hitrim dietam, ki so vse prej kot zdrave in učinkovite?

Ali smo lahko vsi vitki?

Zdravje in dobro počutje izvirata iz ravnovesja v umu, duši in telesu. Ajurveda, tisočletja stara indijska znanost o življenju, poudarja, da je vsak posameznik edinstven in ima svojo telesno strukturo. Ta starodavna metoda prepoznava tri glavne tipe telesa – Vata, Pitta in Kapha – vsakega s svojimi značilnostmi in potrebami.

Ni mogoče, da bi vsi izgledali enako, saj je vsak tip telesa drugačen.

Na primer, Kapha tip telesa je običajno bolj krepak in mišičast, kar pomeni, da bo vaša idealna postava videti drugače kot pri tistih z Vata tipom telesa, ki je bolj vitko in lahko. Pomembno je, da sprejmemo in negujemo svoje telo takšno, kot je, namesto da si prizadevamo za nerealne ideale.

Ajurveda nas uči, da resnična lepota in zdravje izvirata iz notranjega ravnovesja in harmonije, ne iz sledenja univerzalnim standardom vitkosti.

Poletju vlada Pitta doša

Vsak letni čas je namenjen določeni doši. Poletje pa je čas, ko dominira Pitta doša, ki je sestavljena iz elementov ognja in vode. Pitta je povezana s toploto, prebavo in presnovo. V poletnih mesecih, ko se temperature dvignejo, se lahko Pitta doša v telesu poveča in povzroča pregrevanje, vnetja, razdražljivost in prebavne težave.

Za umiritev Pitta doše se poleti izogibajmo pretirano začinjeni, kisli in slani hrani. V naših jedilnikih naj bo več živil, ki so hladilna in pomagajo zmanjšati vročino v telesu in ohraniti primerno hidracijo.

Vzpostavimo redno dnevno rutino

Ajurveda priporoča vzpostavljanje redne dnevne rutine (Dinacharya) in sezonske rutine (Ritucharya) ter spodbuja splošno zdravje in dobro počutje.

Ustrezna dnevna rutina lahko bistveno pripomore k uravnoteženju Pitta doše.

Priporočljivo je, da vstanemo med 4. in 6. uro zjutraj. Dan začnimo z lahkotno vadbo, kot so joga ali sprehodi v naravi, ki ne pregrejejo telesa.

Nosimo svetla in lahka oblačila, izogibajmo se direktnemu soncu, zlasti v času največje vročine. Hladimo se lahko s kopelmi z eteričnimi olji mete ali sivke in redno meditirajmo.

Poleti dajmo prednost lahki hrani, kot je sadje, zelenjava, kokosova voda in jogurt. Kumare, lubenica, zelena solata in meta nas hladijo, zato jih vključimo čim več. Ajurveda v poletnem času priporoča zelišča in začimbe, ki pomirjajo prebavo, kot so koriander, meta, komarček in kurkuma.

Ohranjajmo primerno hidracijo s pitjem tekočine. Voda, kokosova voda in zeliščni čaji so odlične izbire, ki pomagajo ohranjati telo hidrirano in hladno.

Ko skrbimo zase vse leto, je tudi naša poletna postava lahko izjemna.

Praktični recepti in napotki za lahko poletno prehrano

Za dnevno poletno osvežitev si lahko pripravimo svežo metino limonado ali kokosovo vodo z limono. Poskusite brez ledu – mlačen napitek je izredno osvežilen in nas ravno prav ohladi.

Preprosta solata s kumarami in koriandrom je prava poslastica, ki ne zahteva kuhanja. Naribane ali narezane kumare posujte s svežim koriandrom, dodajte limetin sok, malo soli in olivno olje. Dobro premešajte in uživajte v osvežilnih okusih.

Obožujem hladen rižev puding s kardamomom in rozinami! Tako enostavno in okusno, da je večkrat na jedilniku. Vaš najljubši riž nežno skuhajte v rahlo slani vodi. Lahko ga skuhate tudi v kokosovem mleku (jaz začnem kuhati v vodi in kokosovo mleko dodam kasneje). Kuhanemu rižu dodajte malo medu, kardamoma in rozin. Pustite, da se ohladi. V hladilniku vas lahko počaka še kakšen dan. Meni sicer ne uspe, je pa opcija 😉

Bližnjica je najdaljša pot

Pogosto iščemo hitre rešitve za dosego popolnega poletnega telesa, vendar hitre diete in ekstremni vadbeni režimi ne prinašajo dolgoročnih koristi. Ravno nasprotno, naše telo začne zaradi pomanjkanja hranil kopičiti maščobne zaloge, porabljamo mišično maso.

Sledenje ajurvedskim načelom – uživanje sezonske hrane, redna vadba in celostna skrb za telo – vodi do dolgoročnega zdravja in lepote.

Ajurveda nas uči, da je dolgoročno zdravje rezultat vsakodnevnega ravnovesja in prilagajanja našega življenja letnim časom. V poletnih mesecih tako poskrbimo, da uživamo svežo in sezonsko sadje in zelenjavo, se dovolj hidriramo in vsakodnevno negujemo svoje telo.

Vsako telo ima svojo edinstveno lepoto, ki jo moramo negovati skozi vse leto, ne le pred poletjem. In ko bomo dosegli celoto in vzpostavili ravnovesje, se bo ideal poletne vitkosti razblinil.

Deli članek z ljudmi, ki jih imaš rad-a in jim privoščiš vse najboljše:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Bi želeli naše brezplačne nasvete prejemati na svoj email?

Prijavite se na e-novičke in naredite prvi korak do bolj zdravega in polnega življenja.

Poznate svoje dobre in slabe navade?

Prenesite si BREZPLAČEN vprašalnik in ugotovite, kaj v svojem vsakodnevnem življenju delate dobro in kaj lahko izboljšate.

Vprašalnik o dobrih in slabih navadah